Kies je niche: Hoe ik mijn niche koos

Het kiezen van een niche en een ideale klant behoort tot de grootste kopzorgen van vele creatieve ondernemers. Want stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt? Dan laat je al dat geld liggen en kun je niet meer iedereen helpen. En in elk nieuw persoon zie je wel weer een uitdaging. Maar de reden waarom bedrijven succesvol worden is omdat ze goed zijn in 1 ding en het grote geld kwam pas toen ze kozen voor 1 niche. Daarom gaat deze blog over: Kies je niche. Ik leg uit hoe ik mijn niche gekozen heb en wat het geheim is van de meest succesvolle start-ups

Van 0 naar 2 miljoen in 2 jaar

Toen ik 10 jaar geleden in een start-up stapte met een paar collega's hadden we 1 soort klant en 1 dienst. De klant was het grote mediabureau (daar zijn er maar een stuk of 6 van in NL) en de dienst was Facebook advertising. Dat deed destijds nog niemand. Ik was verantwoordelijk voor de sales en deed maar 1 ding. Mijn klant leren kennen (we hadden eigenlijk maar 1 grote klant en een paar relaties) en we maakten continu diensten en producten die hun leven makkelijker maakte.

Ik werkte aan strategieën, educatieve pitches, maar ook aan processen die ervoor zorgden dat we sneller en beter konden leveren. Dus systemen en templates voor rapportages en voorstellen.

Binnen 2 jaar draaiden we 2 miljoen met 20 man. We hadden slechts 5 klanten. Waarvan 1 voor 80% van de omzet zorgde.

Een ander niche product voorbeeld. Welke succesvolle tenten ken je in Amsterdam die exponentieel gegroeid zijn in de afgelopen jaar? Ik denk dan aan SLA, Spaghetteria, Van Stapele (ik noem expres even geen Amazon of Google, want deze voorbeelden kennen we wel). Allemaal doen ze 1 ding, en dat super goed en elke keer beter.

kies je niche producten voorbeelden

Van Stapele verkoopt 3000 keer per dag 1 soort koekje op een paar m2. Er staat een wachtrij tot aan de brug en er zijn toeristen die rechtstreeks vanuit Schiphol naar Van Stapele reizen om de felbegeerde koekjes te halen.

BIZAR toch?

Moet je ook 1 klant kiezen als coach?

Maar bied je coaching aan, net als ik, dan is het soms extra lastig om te kiezen. Want met coaching kun je iedereen helpen, je hoeft niet per se verstand te hebben van de industrie. Dus neem ik je graag mee in hoe ik uiteindelijk heb gekozen voor een niche

Kies je niche als coach: Ik koos in eerste instantie voor 2 doelgroepen.

  1. De manager in een creatief bedrijf zonder ervaring met leidinggeven

    en

  2. De zelfstandige, creatieve ondernemer.

Beiden vond ik super interessant Gaandeweg kwamen er organisch meer ondernemers naar mij toe en ben ik me steeds meer gaan specialiseren in ondernemers, dat ging natuurlijk en de niche koos mij dus. Ook op mijn website bied ik nu alleen maar Business & Leiderschaps coaching voor ondernemers met een creatieve slag. Maar eigenlijk is deze groep nog te breed. Dus ben ik nu weer aan het kijken wat de volgende versmalling van mijn niche is.

‘Kies je niche’-Tool: De NICHE Ontdekker

Omdat ik het kiezen zelf zo ontzettend lastig vond heb ik een ‘kies je niche’ tool ontworpen die jou helpt om te kiezen. Je gaat daarmee 3 potentiële niches verkennen en doet allerlei testen en vragen waardoor je er uiteindelijk 1 overhoudt. Na deze keuze wordt opeens alles makkelijker, de producten rollen uit je pen, je gaat je Shiny Client opeens overal herkennen en je weet tegen wie je praat waardoor je betere content maakt.

niche producten voorbeelden kit marketing

Je Shiny Client vertelt aan iedereen dat jij DE coach bent voor types zoals zijzelf en het balletje begint langzaamaan te rollen. Na 1 jaar heb je een sneeuwbal effect van hier tot Tokyo en hoef je nooit meer aan sales te doen (oké, misschien een beetje overdreven, maar de meeste klanten komen wel als een lawine op je af). Deze complete ‘kies je niche’-test vind je in het SHINE coaching programma.

Durf jij met mij die keuze te maken voor 1 niche?

Voel je dat je klaar bent om ook een winstgevend en licht bedrijf voor jezelf te creëren? Vul dan het contactformulier in, dan ontvang je van mij eerlijk advies over welke dienst of cursus bij je past en anders stuur ik je door.