“Ondernemen past eigenlijk veel beter bij me dan ik van te voren had verwacht.”

Goede fotografie: ontzettend belangrijk voor ondernemers in deze tijd van websites, online marketing en social media. De juiste fotograaf vinden die bij jouw merk past en misschien nog wel belangrijker: jou op je gemak laat voelen tijdens een shoot kan een behoorlijke opgave zijn. Ik vind het een gave, als een fotograaf jou op je allermooist op de foto kan zetten én je karakter weet te vangen in stilstaand beeld. Antoinet Heida-Moerman is zo’n fotografe. Hoe zij haar fotografiebedrijf van side hustle naar fulltime business wist te groeien, lees je in deze Creative Spotlight.

Read More
Creative Spotlight - Marre Smit

Marre was op zoek naar een nieuwe richting in haar bedrijf, maar vond dat ze eerst moest kiezen.

Je kan niet alles tegelijk willen. Deze kritische overtuiging, dat je maar 1 𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐚𝐠 𝐳𝐢𝐣𝐧, hield Marre tegen in de speurtocht naar een nieuwe richting. Lees hoe Marre in een paar maanden uitgroeide van een verstopte webdesigner tot een inspirerende ondernemer met een online cursus.

Read More
Waar moet ik in investeren als startende creatieve of kennis ondernemer?

Het leek zo makkelijk, je hebt toch alleen een computer nodig als creatieve ondernemer? Oh en een kop koffie om door te kunnen gaan, want elk uur dat je niet werkt voel je je intens schuldig.

Maar je rekent jezelf als snel rijk als zelfstandige. Een snelle rekensom van 75 euro per uur x 40 uur per week resulteert in 3.000 euro per week......Katttjinggg!

Maar in de echte wereld blijkt dat je ongeveer een halve dag per week bezig bent met administratie. Minimaal 1 dag in de week met klanten zoeken en social media. Weer 1 dag kwijt aan voorstellen maken en allerhande mailtjes. 

Dus je werkuren zijn gemiddeld maar 20 uur per week. Dat betekent een omzet van 6000 per maand als je het heel goed doet. Waar nog allerlei kosten en belastingen vanaf moeten. Mits je volgens het klassieke uren model werkt natuurlijk. Daar zijn natuurlijk betere alternatieven voor, maar de meeste freelancers en creatieve of kennis ondernemers starten met een uurtarief. Omdat je deze makkelijk omhoog kan gooien bij meer ervaring en positieve reviews.

Maar welke kosten heb je nu echt als startende ondernemer. Waar moet je in investeren? Ik vond dat echt nergens toen ik begon, dus daarom heb ik het allemaal voor jou opgeschreven. Alle kosten die ik maakte om mijn praktijk voor Business Coaching winstgevend te maken.

Read More
"Ik denk dat deze tijd eigenlijk afdwingt dat illustratoren moeten emanciperen"

Ben je ook zo razend benieuwd naar hoe het leven van een Illustrator eruit ziet in een digitaal tijdperk? Hoe krijg je klanten, moet je veel acquisitie doen, of spreekt je werk voor zich? Het leek me heel ontspannen, veel tekenen en dingen maken. Maar ook het werk van een top illustrator heeft stressvolle momenten, deadlines wisselen elkaar in rap tempo op, opdrachten lopen door elkaar heen en tussendoor zijn er de mails, administratie en niet te vergeten: marketing, die aandacht nodig hebben. Hoe Valesca van Waveren, freelance illustrator bij oa Flow Magazine, daar haar weg in heeft gevonden, lees je in deze bijzondere Creative Spotlight.

Read More
“In mijn ogen kun je nooit genoeg geven of delen”

Ik vroeg Anouk voor deze Creative Spotlight omdat ik vorig jaar met veel bewondering haar Social Mag heb gelezen. Wat een goed idee om van een lastig onderwerp een luchtig tijdschrift te maken. De interviews geven je als kleine ondernemer het vertrouwen dat je écht kan meespelen met het grote Social Media spel.

Read More
Iedereen doet maar wat. Je kunt een heel plan hebben, maar het leven is niet altijd berekenbaar.

Sabine is creative pr & communicatie specialist bij Concrete, en is daarnaast freelance content consultant voor mooie merken. Het was haar droom om voor Monocle te schrijven en in 2017 werd die droom werkelijkheid:

“Ik hielp mee met research naar de te features plekken én schreef voor de Monocle Amsterdam Travel Guide. Mijn interesses, speurneus voor juiste adresjes en mijn liefde voor schrijven kwamen samen bij een titel die ik altijd als mijn bijbel heb gezien”

Maar wat gebeurt er met je als je je grote droom al vroeg in je carrière realiseert? Hoe motiveer je jezelf om toch te blijven innoveren. Dat lees je in de nieuwe Creative Spotlight met Sabine de Witte van de yourambassadrice.com

Read More
De kern van een creatief bedrijf - En het begint NIET met een idee

1 million ideas, 1 million thoughts, 1 million fears.

Je hebt al een tijdje een waanzinnig idee en hoe meer je er over nadenkt, hoe beter het klopt. Ja, je weet het zeker.... Het is echt een briljant idee. Alle tekens vallen uit de lucht, je hebt het NU eindelijk gevonden. Voorzichtig ga je het testen bij je partner....hmmmm die reageert gematigd enthousiast.

"Maar dat bestaat toch al, ik ken een vriend wiens achternicht en daar de zoon van, of was het nou de kat....afijn, het idee bestaat al schat"

Verdorie, daar gaat mijn million dollar idea.

Het was ook te mooi om waar te zijn, zo origineel is het helemaal niet. Je bent ook eigenlijk geen ondernemer. Misschien toch maar loonslaaf blijven, als iemand je nog wil hebben tenminste.... Nog even kijken op Linkedin.

Deze stroom gedachtes en angsten kun je minimaal 1 keer per week verwachten als je start met ondernemen. En als je deze gedachtes herkent dan heb je 2 keuzes.

  1. Of je laat je leiden door de achternicht van een vriend met een kat met ook een goed idee.

  2. Of je begint niet met het idee maar met een persoon die een probleem heeft.

Als creatieve-ondernemer-met-dienst, heb je maar een handjevol cliënten nodig. Shiny Clients die jij zo leuk vindt, dat je ze zelfs gratis zou helpen. Zolang je zijn/ haar probleem maar beter of fijner oplost dan de rest.

Dit is belangrijk want jouw Shiny Client moet het doorvertellen, het liefst op een plek waar het zwart-op-wit staat (zoals je website of Linkedin). En voordat je het weet heb je 100 fans met meer problemen. Waarop jij weer even nieuwsgierig luistert. En je producten aanpast zodat de match ook in de toekomst blijft bestaan. Met een beetje geluk en slimheid wordt jouw dienst een gewoonte en kunnen je fans je niet meer wegdenken uit hun leven.

En dan heb je dus een bedrijf. Een licht bedrijf, flexibel, groeiend (niet te hard, precies goed) en zingevend.

Klinkt simpel toch? Is het niet helemaal natuurlijk, maar de kern is dit:

  • Laat je nooit verleiden om je vriend/vriendin/partner/moeder te vragen wat hij van je million dollar idee vindt.

  • Zoek een Shiny Client met een probleem en maak jouw dienst beter dan de concurrent. Blijf in contact, bestudeer hun gedrag en neem ze mee in de ontwikkeling van nieuwe producten

  • Maak je dienst zo makkelijk en intuïtief dat het een fijne gewoonte wordt om met jou te werken.

Blijf je desondanks toch in die ideeën molen hangen? Kom dan bij mij.

love,

Wil


Read More
The Company of One - Hoe word je een solopreneur?

Volgens Paul Jarvis is de sleutel naar meer voldoening in je werk om juist niet een groot bedrijf te creëren en te schalen, maar om voor jezelf te werken, je eigen uren te bepalen en een (zeer winstgevend) en duurzaam bedrijf van één te worden. Het boek legt uit hoe je dat precies doet. En terwijl ik het boek momenteel lees moet ik dus weer terugdenken aan mijn Opatje, die op exact dezelfde manier zijn boeren bedrijf voerde. Toen werd het eigenwijs genoemd. Nu heet het minimalism.

Read More
Stoppen bij Google

Het moment dat ik ontslag nam bij Google.

Het is Augustus 2018 en ik had al bijna een jaar lang extreme schouderpijn. Ik was die ochtend weer in het ziekenhuis geweest bij de neuroloog. Na 8 maanden onderzoeken en MRI scans zonder resultaat zei de platte Hagenaar. “Mevrouw er is niks met u aan de hand, moet u niet gewoon een ander baantje zoeken?”


Read More