Ik verkoop geen dienst, ik geef liefde

Magazine ik verkoop geen dienst, ik verkoop liefde

Ik verkoop geen dienst, ik geef liefde.

Hoe ik dat doe leer ik je in dit artikel met 10 stappen.

Als jong meisje droomde ik ervan om psycholoog of journalist te worden.

Maar zoals elke 18-jarige ben je op die leeftijd vooral bezig met rijk worden. Dus koos ik, geheel tegen alle verwachting in, eerst voor een commerciële opleiding.

En eigenlijk snapte ik zelf ook niet waarom, economie was nota bene mijn slechtste vak op het VWO, maar het werd al duidelijker toen ik tijdens Business School mijn allereerste Pitch won.

Ik weet het nog als de dag van gister.

Voor de Pathé bioscoop in Groningen mochten we een nieuw business plan ontwerpen, dagenlang werkte ik in mijn eentje aan een concept, pitch en het marketing materiaal, ik had niemand iets verteld, wilde het helemaal zelf doen. Ik moest als laatste, pitchen voor de marketing directeur in de grootste zaal van de Pathé, in het hol van de leeuw. Ik was geen seconde zenuwachtig, vond het gewoon zo vet om daar te staan, tussen de uitgekauwde popcorn met mijn zelf geknutselde flyers.

En tot mijn verbazing won ik de eerste prijs en werd het concept succesvol geïmplementeerd. De combinatie van creativiteit en commercialiteit heeft me sindsdien gefascineerd en heb het in al mijn banen kunnen combineren.

En vanuit dat perspectief is sales niets meer dan waarde toevoegen, liefde geven en betaald worden voor wat jij echt goed kan.

En omdat ik niets beter kan dan jou en je clienten te laten shinen geef ik je zo hatsee 10 tips weg uit 15 jaar account/sales direction.

  1. Noem iedereen bij hun voornaam. Als het moet zeg je client of partner maar zeker geen klant.

  2. Spreek een heldere visie uit en laat mensen hun eigen potentie zien in de toekomst, koppel je visie aan een positieve emotie en mensen zullen deze voor altijd onthouden.

  3. Maak het makkelijk en helder voor ze, voeg duidelijke richting en linkjes toe in je mailtjes en laat ze met 1 klik hun doel bereiken .

  4. Laat ze veilig voelen in jouw handen, ook als het soms even mis gaat weten ze dat ze van je op aan kunnen.

  5. Voeg eerst heel veel waarde toe en wees geduldig, het geld volgt dan vanzelf.

  6. Wordt echt verliefd op je klant zonder te faken, daarvoor is het wel belangrijk om de juiste Shiny Client te kiezen (het hoe vind je in mijn werkboek op de website).

7. Wees nieuwsgierig naar de problemen en fantaseer waar deze vandaan kunnen komen, mensen weten niet wat ze willen, anders hadden ze het zelf wel opgelost. Dus gebruik je empathie om echt te snappen welke emoties er spelen.

8. Geef niet op, soms duurt het maanden voordat die favoriete klant zich eindelijk bij je meldt. Ik heb er een jaar over gedaan multinationals zoals Unilever en P&G te contracteren ( in mijn startup agency periode). Door eerst een kleinere niet bedreigende concurrent te bedienen, daarna hun partners, tot het moment dat ze van alle kanten hoorden dat wij echt goed waren. Toen werden we zelf gebeld. Het voordeel van deze methode is dat je op een gelijkwaardige positie start, super belangrijk voor goede relatie.

9. Mix intuïtie met data. Gebruik je gut feeling om snel te schakelen maar gebruik altijd data om je assumpties te valideren. Is er werkelijk wel genoeg behoefte aan jouw dienst voor deze client. Waar zoekt deze persoon naar, wat is de taal, is de pijn groot genoeg dat men bereidt is om geld uit te geven.

10. Wees dankbaar. Vier succes met elkaar en evalueer regelmatig, niet alleen jullie gezamenlijke werk maar vooral ook de relatie.

Love,

Wil

Business & Leadership Coach in Amsterdam & Haarlem