Creative Spotlight: Lisette van The Wiebes Agency

Brand Strategist by day, artist by night

Ik vond Lisette van The Wiebes Agency op Instagram en werd gelijk gegrepen door haar stijl. Ik was al een tijdje op zoek naar een brand agency maar kon niets vinden dat bij me paste. Alles leek op elkaar en niets raakte me echt. Bij Lisette zag ik meteen dat ze anders was. Haar stijl voelt ontzettend luxe, sterk en authentiek. Toen ik haar achtergrond bekeek, van de Hotel wereld naar Unilever naar een Creatieve Agency, wist ik dat het de juiste match was. Deze vrouw heeft passie, ballen én talent.

Mijn allereerste mentor heeft me ooit geleerd dat je altijd mensen om je heen moet verzamelen met horeca-ervaring. De reden waarom heb ik alleen nooit onthouden….. Waarschijnlijk omdat je dan dienstverlening en stress kan combineren. Of omdat horeca mensen gezelliger zijn op de vrijdagmiddag borrel?

Anyway, dit advies is altijd blijven hangen en het heeft me nooit teleurgesteld. Lisette is super proactief en weet van heel weinig een show te maken. Alles wat ze voor mij maakt voelt als een complete verrassing en is beter dan ik het ooit zelf had kunnen bedenken. Daarom geef ik mijn eerste Creatieve Spotlight aan deze wervelwind: Lisette Wiebes van The Wiebes Agency.

Verstel eerst even iets geks over jezelf

Niets is gek.

Wil: ik kan dit zeker beamen, normaal is gek voor deze vrouw :))

Op welk werk ben je het meest trots?

Eigenlijk is het nooit goed genoeg. Ik ben vooral heel erg trots dat ik met zulke toffe ondernemers mag werken en zoveel verschillende mensen ontmoet. Als print designer van origine, ben ik vaak trots als er iets prachtigs wordt gedrukt met een mooie ambachtelijke druktechniek zoals foliedruk of blinddruk. Dit maakt een merk nog tastbaarder.

Maar uiteindelijk ben ik echt het meest trots als ik mijn klanten zie glunderen van blijdschap met hun nieuwe brand, dan gaat het niet om mijn creatie maar hun reactie waar ik trots op ben.

Wil: Mijn eerste reactie op het werk van Lisette was dat ik niet kon geloven dat het MIJN merk was, zo bizar om iets live te zien wat zolang in je hoofd zit, en het was ook nog mooier en beter…..hoe vet is het als je dat kan?

 Welke creatieve leiders bewonder jij het meest?

Ik haal veel inspiratie uit kunst en cultuur als ik naar mooie exposities ga of interessante documentaires kijk. Dat kan op dit moment een kunstenaar zijn als Jürgen Partenheimer of een muzikant als David Bowie. Hetzelfde vind ik van creatieve ondernemers zoals Sarah Shabacon, die thriftshopping tot een kunst verheven heeft. Niet direct een creatief leider, maar ontzettend inspirerend en commercieel zonder de wereld ten onder te drijven. De allergrootste leider is onze Mother Nature. Wat een explosie van creativiteit! De prachtige kleurencombinaties, de contrasterende texturen, de verrassende vormen. Het is altijd goed.

 

Wat is voor jou de grootste uitdaging in het combineren van creativiteit met de commercialiteit (aka keiharde knaken verdienen)?

 Wat soms lastig kan zijn is dat het in drukte lastig is om in de creatieve flow te komen.

De oplossing is om hier een dag (of meerdere dagen) voor te blokken en dan niet eens om direct te gaan creëren, maar vooral te gaan lummelen.

Zeker niet onbekend, de momenten dat je niks doet en de beste ideeën krijgt. Ja, dit kan ook op een megadrukke dag ‘s ochtends onder de douche of tijdens een fietsrit, maar de kans is groter dat dit gebeurt als je lummelt. Hier ligt natuurlijk wel een uitdaging in als je een ontzettend drukke business hebt met internationale klanten die 24/7 doorloopt.

 

Wat doe je om uit je hoofd te komen?

 Yoga’en bij mijn 73-jarige yogaleraar.

Hoe blijf je gemotiveerd in tijden van strakke deadlines?

Belonen. Mijn moeder zei het vroeger al, probeer jezelf altijd te belonen. Dit kan met een heerlijke flat white zijn in mijn favoriete koffietent na het behalen van een deadline. Maar dit kan ook een ontspannende wandeling zijn in het avondgloren. Maar mijn all-time favorite is een lekkere explosie van energie met mijn favoriete nummer op en het keihard roepen van “YEEEEEAH!” met uiteraard heel veel dansjes en gelach en gespring. Meestal is mijn vriend slachtoffer van de outburst omdat hij braaf op mij wacht om daarna ergens pizza te eten en Montepulciano te drinken. What other motivation do you need als dat in het vooruitzicht staat.

Werk je met een systeem om projecten te managen? Zo ja welke?

Hoe meer projecten zijn gestroomlijnd en hoe duidelijker de workflow, planning en communicatie, hoe beter. Niet alleen zorgt dit voor meer vertrouwen en rust bij de klant, daarnaast creëert het een gevoel van co-creatie door korte en snelle lijnen.

Ik gebruik Google Drive om met mijn klanten te communiceren en bestanden uit te wisselen.

Trello voor mijn eigen projectoverzicht en grote klanten and last but not least, Slack. Maar ook dit probeer ik echt alleen te doen bij grote projecten en ik gebruik alleen de desktoptool om rust te bewaren. O ja, en Evernote voor de paperless to do list die elke seconde van de dag wordt bijgewerkt.

Wil: Ik moet eerlijk bekennen dat ik Lisette een beetje heb aangestoken met mijn Google drive liefde, sindsdien is het zoveel makkelijk om haar te briefen. So long eindeloze mailtjes en wetransfer linkjes die altijd verlopen!

Wat zijn je favoriete blogs, tools of boeken?

Het is ernstig met mij gesteld, want ik reserveer veel te weinig tijd om goede artikelen te lezen of podcasts te luisteren. Uiteraard kan ik mijzelf eindeloos verliezen op Behance en in mijn Instagram feed waarin ik veel getalenteerde designers en makers volg. Ik vind het heerlijk om af en toe door een mooi boek te bladeren zoals Upstart!, maar er staan ook nog tientallen theorieboeken over design, storytelling en mindset geduldig te wachten op mijn boekenplank.

 

Wil: volgens mij heb je alle kennis al paraat, wordt het niet tijd om je eigen boek te schrijven ?

Hoe houd je de nieuwste technologieën of innovaties bij?

Doordat ik met verschillende klanten uit verschillende branches werk en samenwerk met andere zelfstandige creatieven en bureaus, komt er een hoop voorbij. Ook heb ik een enorm netwerk aan vrienden en bekenden die in diverse disciplines werkzaam zijn en zo blijf ik enigszins bij. Verder pretendeer ik niet dat ik een groot all-knowing bureau ben, dus ben niet bang dat als er een keer een nieuwe technologie of innovatie voorbij komt ernaar te vragen. Dan ben ik alsnog op de hoogte.


Waar ben je nog nieuwsgierig naar in je eigen persoonlijke ontwikkeling?

Ben heel nieuwsgierig waar mijn grootste talent ligt in de creative field. Moet ik toch autonoom kunstenaar worden of alleen focussen op art direction of ben ik echt een manager en moet ik mijn agency uitbreiden of start-ups gaan begeleiden in hun creative strategy of … Daar ben ik heel benieuwd naar.

Wil: Maar wat vind jij zelf het leukst Lisette….?

What do you know now that you wish you knew then? Welk advies had je willen hebben toen jij net begon?

Get a business coach. En dat zeg ik niet vanwege Willemien.

Een goede business coach - if you can afford one and otherwise you better get moving  - helpt jou om jouw investering terug te verdienen. En zet daar maar een goede multiplier achter.

Dus je hoeft nooit bang te zijn om in een succesvolle coach met goede reviews te investeren, als je maar goed luistert en je best doet. Ik heb het alleen gedaan en had het fijn gevonden om te kunnen sparren en gefundeerde keuzes te maken. Zorg wel echt dat er een match is, want als je jouw coach stom vindt dan heeft het geen zin.


Dit kan ik natuurlijk helemaal beamen. Even een sidenote, ik ben niet Lisette haar coach en er geen crazy affiliate shit going on here. Alleen wederzijds respect en bewondering.

Laatste vraag. Stel je zou carte blanche hebben om een nieuwe start te maken. Wat zou je dan gaan doen?

Hetzelfde. Heb natuurlijk wel behoorlijk wat domme dingen gedaan of fouten gemaakt, maar van fouten leer je zoveel dat ik het niet anders had willen doen. In het boek Creativity, Inc. vertelt Pixar CEO Ed Catmull hoe fouten maken juist goed is.

“Falen is geen (noodzakelijk) kwaad, het is de oorzakelijke consequentie van iets nieuws doen.”

Carte blanche zou me heel nerveus maken, juist het willen doen zonder perfectie zorgt ervoor dat er geen angst om te falen ontstaat en dus meer (nieuwe dingen) gecreëerd worden.

Wil: please blijf idd zo doorgaan, de waarde die jij zelfstandige ondernemers kan bieden is onbetaalbaar.

Nieuwsgierig naar Lisette haar werk? Volg haar dan vooral op 1 van deze kanalen":

Instagram, Linkedin, Pinterest

Love,

Wil

Business & Leadership Coach in Amsterdam & Haarlem