The Company of One - Hoe word je een solopreneur?

Mijn opa zei altijd. Je moet blijven bewegen dan loop je vanzelf ergens tegenaan. Ik betrap me er zelf op dat ik deze quote minimaal 1 keer per keer de wereld instrooi. Omdat ik er echt in geloof. Voor mij betekent groei in beweging zijn, flexibel blijven en blijven leren. Wat het niet betekent is: rücksichtslos in omzet groeien, meer mensen aannemen, meer klanten, meer resources, een groter kantoor etc… Dat voelt niet meer flexibel voor mij, dan wordt het een verslaving naar MEER.

Why staying small is the next big thing - Paul Jarvis

Company+of+one+-+Paul+Jarvis

Het lijkt wel of die drang naar expansie in het bedrijfsleven steeds meer mensen begint tegen te staan. Zoals Paul Jarvis van de Company of One.

Volgens Paul is de sleutel naar meer voldoening in je werk om juist niet een groot bedrijf te creëren en te schalen, maar om voor jezelf te werken, je eigen uren te bepalen en een (zeer winstgevend) en duurzaam bedrijf van één te worden. Het boek legt uit hoe je dat precies doet. En terwijl ik het boek momenteel lees moet ik dus weer terugdenken aan mijn Opatje, die op exact dezelfde manier zijn boeren bedrijf voerde. Toen werd het eigenwijs genoemd. Nu heet het minimalism.

Noem het minimalism of eigenwijsheid, het is ook de reden waarom ik ben gaan ondernemen. Ik had de ervaring al van schalen, heb de stress gevoeld van een start-up die onder mijn commerciële leiding naar 20 man groeide (binnen 2 jaar). Ook heb ik de druk doorstaan van een corporate. Accounts die minimaal 30% YOY moesten groeien. Het ging me makkelijk af, maar of het me nu echt voldoening gaf….Nee, ik denk het niet. Die voldoening zat in het werken met leuke klanten, iets nieuws leren en in de grappen en grollen met collega’s.

Dus mijn volgende uitdaging was om werk te vinden dat zich aan MIJN leven kan aanpassen. En om eerlijk te zijn is dit veel moeilijker dan die exponentiële groei strategie. Omdat je continu en VEEL slimme keuzes moet maken.

Dit was het wensenlijstje voor mijn Company of one

 1. Het werk moet voor minimaal 40% creatief en innovatief zijn

 2. Ik wil woensdag en vrijdagochtend vrij zijn voor Bo

 3. Het moet met mijn liefde voor online marketing en communicatie te maken hebben

 4. Het moet iets te maken hebben met advies, strategie en helpen

 5. Ik mag zelf bepalen wie mijn Shiny Clients zijn

 6. Ik wil tussen de middag een rondje met mijn hond kunnen lopen

 7. Ik wil niet de elke dag mails beantwoorden

 8. Ik moet op reis kunnen wanneer ik dat wil

 9. Mijn omzet moet mijn vaste lasten, een salaris en min 10% winst kunnen dekken

 10. Ik wil genoeg geld verdienen om minimaal 1 keer per jaar een mooie verre reis te maken met ons gezin

 11. Ik moet de ruimte en tijd hebben om elke dag gezond te kunnen koken

 12. Ik wil genoeg tijd hebben voor familie en vrienden

 13. Ik wil over een paar jaar een vakantiehuisje kunnen kopen waar ik kan schrijven en klooien

Elke keer dat ik weer verleidt wordt door een coole baan of een gave business kans, kijk ik weer even naar deze checklist. Voldoet het aan deze lijst van wensen en waardes? Zo niet dan doe ik het gewoon niet.

Ben jij nieuwsgierig naar hoe jouw Company of one eruit zou zien. Met werk dat zich aanpast aan je je kernwaardes, passies en gewoontes.

Company of one Checklist.jpg

Dan kun je beginnen met dit werkboek.

Met deze handige checklist ontdek je eerst je kernwaardes en bedenk je vervolgens welke gewoontes en gedragingen erbij passen. Zodat je, net als ik, een handig wensenlijstje krijgt waarmee je elk volgend project of kans kan beoordelen.

love,

Wil

Business & Leadership Coach in Amsterdam & Haarlem