“Ze vinden je niet leuker en al helemaal niet beter met een laag uurtarief, dombo.”

Kim Alers - creatief en copywriter - Non de gene

Vandaag in de Creative Spotlight, Kim Alers, Copywriter en creatief, bijna 30 jaar, eigen baas sinds 2017.

Ik vond Kim online, op een kleurloze maandag, al swipend door mijn social media kanalen. Ik heb natuurlijk nog nooit een dating app gebruikt, maar ik kan me voorstellen hoe zo’n Tinder match voelt. Als een moment waarop je even prettig verrast wordt. Ik weet niet meer of het de foto van een parkiet op haar hoofd was, of die heldere zinnen op haar website, -hoe dan ook - ik vond haar leuk. Toen ik vroeg of ze in mijn item over creatieve leiders wilde shinen, gelukkig zei ze meteen ja. Want deze Limburgse houdt wel van een verzetje. Ze verhuisde in 2011 naar de randstad en begon als creatief en copywriter in de reclamewereld. Tegelijkertijd zette ze Entertainment Agency Non de Gêne op, samen met Emmy en Anne. Ze woont samen met haar knappe skater Koen en is met geen bulldozer van het podium te schuiven als er karaoke is.

Kim, vertel eerst eens iets geks over jezelf?

 

Je vindt me regelmatig met een verentooi, paardenmasker en holografische plateauzolen als host op feestjes en festivals. Is dat gek? Met Non de Gêne verzorgen we creatieve programmering op evenementen en daar ga ik natuurlijk helemaal in mee.

 

Op welk werk ben je het meest trots?

 

In 2016 en 2018 verzon ik met mijn maatje de copy voor de boot van Vodafone op de Gay Pride. Fantastisch. Het liefst werk ik altijd voor iets waar ik helemaal achter sta.

Vodafone Gaypride check die bundels.JPG


Oh - en het opzetten van Non de Gêne.

onze schaamteloze bizz waarin we precies doen wat we zelf hilarisch vinden en stiekem best goed loopt. M’n hart smelt telkens als ik eraan denk. Vooral omdat ik het mag doen met de twee grappigste chicks in de wereld.

 

Welke creatieve leiders bewonder jij het meest?

 

Ik kan echt opkijken naar culturele iconen. Een groot voorbeeld is RuPaul Charles.
Legendary drag queen en brein achter Rupaul’s Drag Race. Een echte creatieve leider die met niemand anders te vergelijken is. Voor mij heeft zijn show alles: een belangrijk doel, een herkenbare visie en een eigen stijl. Hij tilt creativiteit en entertainment naar een bizar hoog niveau. Alles is spot on. De outfits, challenges, levenslessen, slimme inhakers en hilarische oneliners.

Zelfs hoe hij omgaat met reclame is geweldig. Met humor en zelfspot laat hij je houden van een of ander suf product. Dat is eigenlijk precies waar ik als creatief in geloof: neem het allemaal niet zo serieus en denk altijd vanuit de kijker. Can he get an amen up in here?

 

Wat is voor jou de grootste uitdaging in het combineren van creativiteit met de commercialiteit

(aka keiharde knaken verdienen)?

 

Campagnes verzinnen en copy schrijven is natuurlijk creativiteit op z’n commercieelst. Dus dat is niet moeilijk.

De balans vinden tussen leuke projecten en ‘corvee-klussen’ is de grootste uitdaging.

Dat moet je echt zelf goed in de gaten houden. Ik probeer me elke keer af te vragen of het me creatief gezien verder brengt, of anders financieel gezien genoeg oplevert. Die strijd blijft.

 

Wat doe je om uit je hoofd te komen?

 

  • Tegen mezelf zeggen dat ik me niet moet aanstellen

  • Anderen laten zeggen dat ik me niet moet aanstellen

  • Bedenken dat ik maar moet sporten (maar niet gaan)

  • Bananenbrood bakken

  • Videobellen met Emmy

  • Beyoncé luisteren

  • Beyoncé imiteren

  • Chips eten

Hoe hou je jezelf gemotiveerd in roerige tijden?

 

Voor leuke projecten heb ik altijd motivatie. Voor minder leuke niet. Mijn doel voor dit jaar is om uiteindelijk die minder leuke klussen te ontwijken, zodat ik geen last meer heb van uitstelgedrag, haha.

Wat zijn je favoriete tools en boeken?

Mijn facturensysteem. Elke euro is echt zoveel meer waard als je ‘m helemaal zelf binnenharkt. Heerlijk om al die cijfertjes te zien. Kan er echt uren naar staren. Is dat normaal? Ja toch. Nee? Whatever i love it.

Het liefst lees ik boeken waar ik slimmer van word. En dan vooral over onderwerpen waar ik nog niet veel over weet. Ik had veel aan ‘onderhandelen voor vrouwen’ bijvoorbeeld. Dat vrouwen zichzelf meestal onderschatten en te weinig geld vragen, was wel even een pijnlijke reality slap.

What do you know now that you wish you knew then?

Welk advies had jij willen hebben toen je net begon?


“Ze vinden je niet leuker en al helemaal niet beter met een laag uurtarief, dombo.”

Hahahaha.

Ok, dit is inderdaad de meest belemmerende gedachte die ik in mijn praktijk tegenkom.

De meeste vragen de helft van wat ze waard zijn. Zeker voor via-via klanten. Want stel je voor dat ze het voorstel delen en over je praten. Dat je veel te duur bent voor het werk dat je levert. Dat is voor veel vrouwen erger dan avonden doorwerken aan al die kleine klantjes.

Wil jij mijn feedback over jouw uurtarief? Laat dan hier je gegevens achter

Stel je zou carte blanche hebben om een nieuwe start te maken. Wat zou je dan gaan doen?

Hmm ik denk niet dat ik iets heel anders zou doen. Maar als ik moet kiezen, zou ik misschien wel een mega musicalster willen worden. Waarschijnlijk veel te weinig talent voor, dus laat ik het maar lekker hierbij houden. Ik ben wel gelukkig nu.

Na het interview met Kim snap ik waarom ik de match voelde. We delen de liefde voor bananenbrood bakken, verkleden, drag queens, feestjes en Shiny Clients. En wat ik het allermooist vind aan haar verhaal is dat ze conventies verbreekt. Kim bouwde een succesvol bedrijf naast haar freelance job met schaamteloos verkleden en lol hebben met haar beste vriendinnen. Zonder moeilijk business plan en stichtelijke WHY (de WHY was gewoon om gratis op de leukste feestjes te staan met haar maatjes). Gewoon doen en proberen, elke keer net een stukje groter dan de vorige keer.

Kim, ik ben fan. (en ik ga nu heel snel weer mijn verkleedkist van zolder halen en met een zak chips alle afleveringen van de RuPaul’s Drag Race kijken)

Volg Kim op Instagram en Linkedin

Ken jij een creatieve baas die ik in deze Creative Spotlight moet laten shinen? Stuur dan een mailtje met onderwerp “Creative Spotlight” naar love@wilandthepeople.com

Love,

Wil

Business & Leadership Coach in Amsterdam & Haarlem