De 3 ingrediënten voor een licht bedrijf

In dit artikel vertel ik je alles over hoe je lichter kan ondernemen en geef ik je een gratis werkboek om het ook in de praktijk te kunnen toepassen. Want dat is waar the magic happens. Gewoon in de dagelijkse hussle tussen de was, je e-mails en Netlfix door. Daar moet je het gaan doen als kleine ondernemer en ik ga je hierbij helpen. Let’s go.

Je bent gaan ondernemen omdat je meer vrijheid wilde.

Je zag jezelf al elke dag in een ander leuk koffietentje met je laptop.

DSC_0485-Edit.jpg

Een cappuccino met Havermelk bestellen en daarna een yoga lesje volgen, zomaar midden op de dag, Oh YOU REBEL. Eindelijk je hart volgen. Dus heb je de sprong gewaagd. Baan opgezegd, KVK in de pocket en gaan met die banaan.

De eerste maanden vloog je door alles heen op adrenaline, want alles was leuk. Nadenken over je huisstijl en je website, fantaseren over je kantoor, tools uitzoeken om mee te werken. En natuurlijk die succesvolle blog die alle deuren voor je opent. Je hebt een aantal klanten, laag hangend fruit, en begint een beetje te verdienen. Je luncht regelmatig met je matties…..

…Life is good

Totdat je opeens 6 maanden verder bent en het zweet je uitbreekt.

Die sexy instagram feed kost je toch meer tijd dan verwacht, je hebt moeite om je productiviteit te managen en je klanten zijn soms onuitstaanbaar. Aan bloggen ben je nog niet eens toegekomen en de laatste keer dat je een yoga lesje in lunchtijd hebt gevolgd kan je niet meer herinneren.

Je kijkt realistisch naar de reden waarom je bent gaan ondernemen en komt tot de conclusie: f*ck, het vrijheid gevoel is weg.

Je zit weer in dat verrekte hamster wiel.

Herken je je in dit verhaal?

Dan is het tijd om lichter te gaan ondernemen.

En dat heeft niets te maken met je gewicht en ALLES met de energie die je geeft en neemt op een dag. Dit is zo ontzettend belangrijk voor je werkgeluk EN MEER OMZET dat ik er een hele post aan wijdt en een werkboek voor je heb geschreven.

Dus als je er klaar voor bent, dan komen hier

3 ingrediënten voor een lichter bedrijf.

1. Ken je waarde

Ken de unieke waarde die jij toevoegt aan de wereld of aan je Shiny Client en voel de voldoening als je elke dag naar deze waarde leeft.

Het is enorm belangrijk om je eigen waarde te zien in je business of een business purpose te vinden. Zodat je je comfortabel voelt bij het feit dat je elke dag een stapje verder in het diepe moet zetten. Kies iets dan groter is dan jezelf, een bepaalde behoefte die alleen jij kan vervullen met de unieke combinatie van jouw ervaring talent en skills.

Ik weet bijvoorbeeld dat 1 van mijn kwaliteiten is dat ik mensen kan laten shinen, het mooiste in hen naar boven halen waardoor ze zich weer geïnspireerd voelen om door te zetten. Als me dat lukt dan vertaalt dat zich in een enorme energie dat heel licht voelt. Dat sleept me door al die dagen heen dat het niet zo lekker gaat.

Heb je geen idee wat die van jou is? Don’t worry het vinden van deze waarde doe je niet even in 1 dag. Dit vraagt vaak om een paar maanden soul searching, je vrienden interviewen, dagboeken bijhouden. Ideale oefening dus om met een Business Coach te doen, want anders komt het er nooit van.

2. Plannen

Ken je dat gevoel dat er teveel dingen in je hoofd zitten? Je rent als een kip zonder kop rond en doet alles tegelijk. Dan heb je meestal je werk niet goed (of realistisch) gestructureerd.

Ik gebruik zelf Google drive in combinatie met Trello en Scrum/agile om al mijn processen en taken in kaart te brengen. Als 1-woman show met een volle praktijk en beperkte werkdagen is het een enorme uitdaging om alles te managen. Maar zolang ik alle stappen helder heb uitgeschreven en in een schema heb staan dan ga ik als een trein.

3. Manage je energie

Als de voornaamste reden waarom je bent gaan ondernemen vrijheid is, dan kletter je snel van je roze wolk af. Het ondernemerschap voelt voor velen ALLES BEHALVE VRIJ in het eerste jaar, oké zelfs niet in het tweede. Omdat alles nieuw is en iets nieuws leren simpelweg VEEL energie kost.

Wat kun je dan wel doen om dat gevoel terug te krijgen?

De eerste optie die je te binnen schiet is mensen aannemen. Ja dat gaan we doen, mensen aannemen die al die rotklusjes te kunnen doen.

Uhmmm wacht.

Bedenk eerst even dat leren leiding geven voor veel creatieven een process is dat energie vreet. Het wordt makkelijker maar dat duurt even. En mensen aannemen kost je geld en administratie. Beide voelen super zwaar.

De beste manier om je op korte termijn lichter te voelen in je bedrijf is om bewust je energie te managen waardoor de drukke tijden vrijer voelen.

De reden dat je hier heel bewust van moet zijn is omdat je dan ècht de energie vretende taken kan aanpakken.

Door ze

  1. Leuker te maken

    Denk aan beloningen , zoals het glas Montepulciano van Lisette, werken op een leuke plek met een fijn muziekje.

  2. Te automatiseren

    Door workflows en processen in te richten met Process St. voor routine taken zoals je nieuwsbrief sequence. Tools om systemen met elkaar te verbinden uitbesteden. Zapier heeft daar een goede oplossing voor. Voor social media vind ik Planoly fijn, een instagram tool voor creatives die graag een stijlvolle feed willen. Als je echt heel veel content moet verspreiden over meerdere social media platformen en je bent gek op data dan is Smarterqueue een slimme optie. Dit is echt een gevorderde oplossing wanneer je al een strakke content strategie hebt staan.

  3. Uit te besteden.

    Pas als je item 2 gedaan hebt kun je naar mijn mening werk gaan uitbesteden. Je moet eerst weten hoe alles werkt, hoe je het efficiënter kan doen en welk process daar voor nodig is voordat je het kan uitbesteden. Anders geef je als kleine ondernemer misschien teveel geld uit aan werk dat een tool had kunnen doen.

Een voorbeeld kan zijn dat je zelf de structuur en de onderwerpen van een blogpost maakt en een paar oneliners schrijft om vervolgens een VA de puntjes op de i te laten zetten. Zoals uitschrijven, plaatjes erbij zoeken, promoten op alle kanalen. Dat kan alleen als je een duidelijk process hebt gedefinieerd over hoe jij jouw ding doet.

Anders blijf je het toch steeds naar je toe halen, omdat de instructies meer tijd kosten. en loop je het risico dat je jouw merk niet goed bewaakt.

Maar stap 1 is:

Waar krijg ik nu energie van en wat kost me teveel.

Daarom heb ik een werkboek voor je gemaakt. Die je helpt om de energie gevers en nemers te lokaliseren in jouw workflow.

Zou het leuk vinden als je een reactie achter laat. Dat geeft deze mini business boss weer moed.

Love,

Wil

Business & Leadership Coach in Amsterdam & Haarlem