Iedereen doet maar wat. Je kunt een heel plan hebben, maar het leven is niet altijd berekenbaar.

Photo credits: Liselore Stap

Photo credits: Liselore Stap

Toen Sabine mijn kantoor binnen liep schoot het beeld van een Paradijsvogel door mijn hoofd. Chic, kleurrijk en ontzettend veelzijdig. Een rasverbinder die overal op hetzelfde moment leek te zijn. Een echte ambassadrice (yourambassadrice.com) voor de lifestyle waar ze voor staat, groots en meeslepend. Door haar mooie karakter en enthousiasme rolde ze vanzelf in vele toffe klussen als copywriter, social media specialist en reisjournalist voor onder andere Monocle.

Tot het punt dat ze eigenlijk alles wel bereikt had. Het volgende doel werd maar niet helder en dat begon te frustreren. Samen gingen we op zoek naar haar wijze innerlijke leider. Een meer senior versie van zichzelf die nog steeds vaart op haar veelzijdige, creatieve kracht maar niet meer 6 dagen per week wilde werken.

Inmiddels werkt ze part-time als creative pr & communicatie specialist bij Concrete, en is daarnaast freelance content consultant voor mooie merken. Ook spreekt ze regelmatig over haar expertises als influencer/innovator en werkt ze aan een aantal eigen projecten die in de loop van dit jaar meer zichtbaarheid gaan krijgen. Kan niet wachten om daar meer van te zien!

Sabine, ik smul altijd van je verhalen, vertel eens de mooiste anecdote over jezelf?


Anekdotes over jezelf vertellen, best een uitdaging maar er zijn wel 2 situaties die mij heel erg zijn bijgebleven.

Toen ik net voor mijzelf begon ging ik ieder jaar naar Mobile World Congres in Barcelona, als onderdeel van mijn freelance journalistieke werk en het opbouwen van een netwerk daar. Mijn ideale situatie toen was werken en wonen in Amsterdam en in Barcelona, 50/50 per maand. Er ging vaak een hele delegatie aan Nederlanders en start-ups naartoe, die elkaar nauwelijks kenden of spraken. Wat ik dan graag deed was op een van de weinige vrije avonden, juist die mensen en mijn lokale netwerk bij elkaar brengen voor een etentje. Zo kon ik talented en like-minded mensen met elkaar verbinden. Ik geloof niet in concurrentie, juist door samen te werken kom je tot mooie resultaten.

Ook organiseerde ik samen met bedrijven regelmatig events voor reis bloggers, toen dat nog erg in de kinderschoenen stond, om ze te helpen, om merken en mensen te leren over samenwerkingen en hoe je daar allebei het meest uit kon halen. Ik gun iedereen de wereld en die wereld ligt aan je voeten als je samen werkt.

Onlangs had ik met een goed vriendinnetje hier een gesprek over en vertelde zij dat ze daar enorm tegenop keek: dat ik alles onbaatzuchtig deelde. Dat vond ik een enorm compliment, zeker omdat ik haar altijd bewonderde om haar creatieve en visuele talent.

Er zijn nadat ik mijn droom realiseerde best een aantal momenten geweest waarop ik niet meer wist wat ik wilde doen, waar ik nou goed in was en wat mijn next steps waren. Door de jaren heen heb ik veel ondernemers ontmoet waar ik tegenop kijk, die ik zag als mentoren. Er is nog steeds een persoon die ik sinds de start van mijn ‘work journey’ - ik vind carrière een naar woord - regelmatig spreek en waarmee ook de minder leuke momenten gedeeld worden.

Een van mijn grootste strubbelingen een tijdje geleden: ik twijfelde over de impact van mijn geschreven stukken - of die echt verschil maakten. Wie was ik nou om ergens een mening over te geven? Na al die jaren kan ik daar nog steeds wel eens onzeker over zijn.

Ik kreeg een geweldige spiegel voor, maar kwam ook tot de essentie van wat ik mis bij geschreven tekst: je hebt geen directe interactie. Helemaal niet als het gaat om online: mensen lezen het vanaf hun schermpje, op een moment dat het hen uitkomt, op een plek waar ze op dat moment zijn. Er is geen real time connectie, hoe mooi/goed/kritisch je ook schrijft.

Dat gaf me het inzicht dat ik niet alleen online bezig wil zijn. Naast mijn eigen werk probeer ik iedere week een koffietje te doen met een andere ondernemer, start-up of persoon die dat graag met mij wil doen. Zo kan ik mijn impact zelf zien en vergroten: door te delen en te verbinden.

Op welke klant of werk ben je het meest trots?


Het was ooit mijn droom om voor Monocle te schrijven en in 2017 werd die droom werkelijkheid: ik hielp mee met research naar de te features plekken én schreef voor de Monocle Amsterdam Travel Guide. Mijn interesses, speurneus voor juiste adresjes en mijn liefde voor schrijven kwamen samen bij een titel die ik altijd als mijn bijbel heb gezien.

In de toekomst wil ik vooral werken met bedrijven die een van de Sustainable Development Goals nastreven: samen werken aan een betere, duurzamere wereld.

Welke creatieve leiders bewonder je?


Tyler Brûlé, editor-in-chief van Monocle. Journalistiek en creatief vakwerk, onafhankelijkheid en het aan de kaak durven stellen van gevoelige onderwerpen en daar ook nog een succesvol bedrijf door runnen.

Het blad Monocle is geen verzameling van advertenties, maar de perfecte samenwerkingen die naadloos aansluiten bij de interesses van lezers: het is een lifestyle.

Naast het magazine doen ze al podcasts voordat ze hip werden en kiezen ze bewust om geen social media te gebruiken. Dat vind ik enorm tof. En kunstenaar Dalí is iemand die ik ontzettend bewonder: wat er zich in zijn hoofd afspeelde dat kan je zelfs uit zijn werk niet halen, maar hij deed wel echt 100% wat hij wilde en wat voor hem goed voelde, niet wat van hem verwacht of gewenst werd.

Wat is voor jou de grootste uitdaging in het combineren van creativiteit met de commercialiteit (aka keiharde knaken verdienen)?

Mezelf verkopen, omdat ik zoveel uiteenlopende dingen doe. Ik duik namelijk boven op alles wat ik interessant vind en probeer er op mijn manier werk van te maken. Zo rolde ik in ‘bloggen’, werd social media mijn vak en is blockchain, privacy en duurzaamheid waar ik recentelijk mijn tanden in heb gezet. Dit doe ik náást de dingen die ik al deed en een part-time job als creative pr en communicatie specialist bij concrete. Mij in een hokje plaatsen is dus lastig en ik kan heel enthousiast vertellen over alles wat ik doe, maar om daar uiteindelijk een sales pitch van te maken of bij te zeggen dat ik ook in te huren ben, dat vind ik een ontzettend moeilijke stap.

Ik hou graag iedereen te vriend en zodra er geld bij komt kijken is dat toch een andere verhouding. Ik ben een echte Waterman wat dat betreft, liever loyaal dan commercieel.

Wat doe je om uit je hoofd te komen?


Yoga Nidra, reizen en schrijven! Yoga Nidra heb ik vorig jaar ontdekt en dat is een van de weinige dingen waarna mijn hoofd echt opgeruimd en rustig voelt. Ik grap wel eens dat die mega computer die ze zo graag willen maken al bestaat, in mijn altijd ratelende hoofd.

Reizen helpt ook: ik heb de prikkels van nieuwe dingen nodig om tot rust te komen. Als dingen lang hetzelfde zijn verveel ik me gauw en van verveling word ik onrustig. Een andere omgeving, cultuur, taal geeft me rust.

Schrijven heeft me van jongs af aan geholpen om dingen in perspectief te zien, maar ook om dingen van me af te zetten. Ik doe het helaas niet zo vaak voor mijzelf als ik zou willen, maar verplicht me toch minstens 2 keer per week om in ieder geval wat op te krabbelen.

Wanneer ben je het meest productief?


Helaas ’s nachts! Ik kom echt pas laat op de dag op gang als het gaat om creativiteit. Als ik mijn eigen tijd in zou delen dan zou de werkdag na lunch beginnen en tot 3u ’s nachts duren.

Werk je met systeem om je werk te managen? Zo ja hoe en wat?


Mijn agenda is leading, die neem ik op zondag door zodat ik weet wat er die week op het programma staat, wat ik nog moet voorbereiden, vooral bij welke leuke opening of gaaf event ik ’s avonds weer mag zijn. Ik gebruik Spark voor overzicht in mijn inbox en standaard antwoorden op mails en verder gebruik ik Trello per project of klant. Ik werk zoveel mogelijk met online diensten, zodat zowel ik als mijn klanten overal ter wereld toegang hebben tot de nodige documenten.

Wat zijn je favoriete blogs/tools of boeken?


Qua boek is momenteel Grip van Rick Pastoor favoriet. Zijn strenge agenda-methode past goed bij mij, omdat ik al veel vanuit mijn agenda doe. Je bent vaak geneigd om alleen je afspraken vast te leggen, maar ik houd nu ook reistijd, me-time en andere praktische zaken van minuut tot minuut bij.

Ik ben gek op roadmaps, die maak ik via roadmap-planner of Mindmeister. Dat is de enige manier waarop ik voor mijzelf structuur visueel heb leren maken.

Via Buffer en Later regel ik social media en Grids is echt mijn lifesaver: instagram op je desktop, handig voor het beantwoorden van direct messages. En via SocialBlade check ik de echtheid en relevantie van social media accounts: als influencer in Nederland heb je niet zoveel aan 10.000 volgers uit de USA als merken waarmee je samen wilt werken zich op de Nederlandse markt willen focussen.

Waar irriteer jij je aan in jouw business?


Aan mensen die zichzelf aanbieden voor een prijs waar je niet voor kunt werken, dat maakt de markt stuk.

Verder vind ik het soms frustrerend dat klanten zich laten leiden door trends en getallen, in plaats van de vraag of een boodschap ook bij de juiste doelgroep aankomt. Maar ook influencers die volgers en likes kopen vind ik ontzettend irritant: uiteindelijk val je altijd door de mand en verziek je niet alleen je eigen werk, maar ook dat van anderen.

Waar ben je nog nieuwsgierig naar in je eigen persoonlijke ontwikkeling?


Hoe ik mijn ondernemersgeest kan combineren met een part-time baan- ik heb nog zoveel ideeën en half gestarte projecten die ik echt wil oppakken. En leiding geven aan een team lijkt me erg leuk: mijn kennis delen en overbrengen. Tot ik begon aan een coachingstraject had ik helemaal niet door dat leiderschap behoort tot mijn skill set en zag ik mijzelf ook niet als senior, terwijl ik wel altijd als mentor voor start-ups heb gediend. Dat naar een hoger niveau tillen lijkt me interessant.

What do you know now that you wish you knew then? Welk advies had je willen hebben toen jij net begon?


Dat werk alleen niet zaligmakend is, ik werkte zes jaar lang zes dagen per week en dat ging best ten koste van mijzelf, familie en vriendschappen.

En iedereen doet maar wat. Je kunt een heel plan hebben, maar het leven is niet berekenbaar.

Toen ik ging studeren maakte ik dat voor het eerst in mijn leven mee en dat vond ik heel lastig: ik had het immers zo perfect bedacht, hoezo konden andere factoren dan bepalen dat het niet zo gaat?

Laatste vraag. Stel je zou carte blanche hebben om nieuw bedrijf te starten. Wat zou je dan doen?


Heel concreet weet ik het niet, maar wat ik het allerleukst vind is dingen delen en mensen verbinden. Dat doe ik nu al via mijn verhalen en netwerk. Daar een verdienmodel aan hangen - weer die geldkwestie - vind ik lastig en daarin geloof ik liever in karma - maar de impact die je met delen en verbinden kunt maken, ik geloof dat ik daarom op deze wereld rondloop. En dankzij reizen kun je zelf die olievlek steeds groter maken.

Volg Sabine en haar avonturen op 1 van haar mooie kanalen.

Linkedin

Pinterest: @sabinedewitte

Twitter: @sabinedewitte

Instagram: @sabinedewitte of @yourambassadrice

Love,

Wil

Business & Leadership Coach in Amsterdam & Haarlem