Waar moet ik in investeren als startende creatieve of kennis ondernemer?

Het leek zo makkelijk, je hebt toch alleen een computer nodig als creatieve ondernemer? Oh en een kop koffie om door te kunnen gaan, want elk uur dat je niet werkt voel je je intens schuldig.

Maar je rekent jezelf als snel rijk als zelfstandige. Een snelle rekensom van 75 euro per uur x 40 uur per week resulteert in 3.000 euro per week......Katttjinggg!

Maar in de echte wereld blijkt dat je ongeveer een halve dag per week bezig bent met administratie. Minimaal 1 dag in de week met klanten zoeken en social media. Weer 1 dag kwijt aan voorstellen maken en allerhande mailtjes. 

Dus je werkuren zijn gemiddeld maar 20 uur per week. Dat betekent een omzet van 6000 per maand als je het heel goed doet. Waar nog allerlei kosten en belastingen vanaf moeten. Mits je volgens het klassieke uren model werkt natuurlijk. Daar zijn natuurlijk betere alternatieven voor, maar de meeste freelancers en creatieve of kennis ondernemers starten met een uurtarief. Omdat je deze makkelijk omhoog kan gooien bij meer ervaring en positieve reviews.

Maar welke kosten heb je nu echt als startende ondernemer. Waar moet je in investeren? Ik vond dat echt nergens toen ik begon, dus daarom heb ik het allemaal voor jou opgeschreven. Alle kosten die ik maakte om mijn praktijk voor Business Coaching winstgevend te maken.

Spoiler alert....Het was veeeuuuul meer dan een computertje en een kop koffie. Hier volgt een lijst van een half jaar beunen en al mijn zuur verdiende centen weer terug investeren. Maar, het resultaat mocht er zijn. Na 3 maanden stoppen met mijn corporate baan had ik een volgeboekte praktijk met een compleet nieuw netwerk.

Komt ie.

  • €6999 aan opleidingen, coaching en advies. Dit klinkt heel veel maar elke euro heb ik dubbel en dwars terug verdiend, doordat ik meer helderheid en focus kreeg. Vooral de leiderschapssessies vond ik fijn. 

Ik boekte elke maand 2 uurtjes bij mijn coach (met dezelfde Co-active opleiding en achtergrond) op het moment dat ik een blokkade voelde. Na deze sessies merkte ik dat ik weer groter durfte te denken en me lichter voelde. 

Wil jij dit ook? Plan dan een kennismaking

Ook de opleidingen/coaching van specialisten hebben me onwijs geholpen. Bijv het SEO advies van Marjet Willink van Minimalistist Marketing. Ik schaamde me onwijs dat ik SEO advies nodig had. Je hebt toch bij Google gewerkt, dat zou je moeten weten, zei mijn saboteur. Maar de realiteit was dat ik een Business Partner rol had, gespecialiseerd in Advertising Agencies. Ik had eigenlijk nooit iets met SEO te maken gehad, omdat dat geen geld opleverde. Ook is SEO een lange termijnspel en ik hou van snel resultaat. Nu kan ik de waarde er van inzien maar vind het nog steeds geestdodend werk. Zo snel mogelijk uitbesteden dus.

  • €1400 Huur coaching ruimtes

In het begin huurde ik losse ruimtes in het Coachhuis Amsterdam en Haarlem, maar al snel merkte ik dat de losse uurtjes aardig optelden en ik al gauw over de 500 euro per maand zat. Toen werd het tijd voor een vaste ruimte bij Stories in Amsterdam. Wil jij dit ook? Mail dan even naar love@wilandthepeople.com voor korting.

  • €3702 aan Design en fotoshoots. Bij far de beste investering naast coaching en opleiding. Veel startende ondernemers zien de waarde van Branding niet, totdat ze ervaren wat het doet voor hun website, social media en sales. Ook geeft het rust als je maar 6 kleuren en 4 typo's in je palet hebt om te kiezen. 

  • €1457 aan telefoon en kantoor inrichting.

  • €392 aan boeken. Ik vind zelf dat ik veel te veel boeken koop, maar nu ik het allemaal zo op een rijtje zie valt het eigenlijk best wel mee, toch?

  • €608 aan relatiegeschenken. Ik heb heel veel Els&Nel journals weg gegeven bij trajecten. Omdat ik vind dat iedereen een mooi boekje verdient om aan zijn/haar droom te werken. En achteraf was dit ook een hele goede investering, want mijn Shiny Clients konden dat enorm waarderen.

  • €772 aan koffies en lunches. Ik denk dat ik hier best wel wat op had kunnen besparen om eerlijk te zijn... Maar goed eten en lekkere koffie is belangrijk. Daar weiger ik op te beknibbelen.

  • €453 voor de afschrijving van mijn computer. Ik moest natuurlijk mijn eigen Macbook Pro aanschaffen toen ik stopte bij Google.

  • €426 aan Advertenties. Ik heb 1 keer een Facebook en Instagram promotie gedaan om mij Shiny Client E-book te downloaden. Dat was zo'n succes dat mijn kalender gelijk 3 maanden daarna vol zat. Met een ROI van 4600% was dat op zijn zachts gezegd een goede investering. 

Nu heb ik het geluk dat ik niet meer hoef te adverteren (want wie wil er de hele dag in die Facebook hel manager zitten) voor mijn 1:1 diensten. Mijn eigen Shiny Clients zijn zo gul dat ze mij graag delen met andere startende ondernemers. Het “word-of-mouth” effect is voor mij de grootste verrassing van dit jaar en daar ben ik heel dankbaar voor.

En last but not least 

  • €479 aan automatiseringskosten

Bijv mijn automatische kalender via Acuity, man wat heeft dat mij tijd gescheeld. En een email provider waarbij ik een automatisch email verhaal kan uitsturen. Mijn mobiele bank waar ik heel blij mee ben. Een Boekhoud tool. Planners voor social media. Een platform voor zelf websites bouwen etc...

De linkjes vind je allemaal hier.

Dus tja, mijn idee om slechts met een computer te starten was een tikkeltje naïef, maar ik had het geluk dat ik geld had gespaard om te kunnen investeren. En door te investeren is het gewoon veel sneller gegaan. Mijn praktijk zat vol binnen 3 maanden nadat ik mijn baan had opgezegd en mijn omzet doelstelling was behaald.

Het voordeel was ook dat ik het mezelf gunde om te investeren. Ik had een buffer opgebouwd waardoor ik 2 jaar lang kon overleven. Daardoor heb ik nooit de stress gevoeld om last minute opdrachten aan te nemen of om toch maar weer een vaste baan te zoeken. Ik mocht van mezelf experimenten.

Ik ben benieuwd wat jij van deze investeringen vindt? Vind je het veel of juist weinig? Deel het in de comments.

Love ~ Wil (@wilandthepeople)

Business Coach in Amsterdam en Haarlem