Wanneer en hoeveel kun je investeren in je bedrijf?

Laten we het eens hebben over investeren. Wat is nu een goede manier om te investeren in je bedrijf? Wanneer weet je of het financieel verstandig is? En waar moet je dan in investeren? 

Voordat je verder leest, is het belangrijk om te weten dat hoe, hoeveel en in wat je investeert heel persoonlijk is. Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt waar je in investeert. Het is belangrijk dat je voor jezelf een methode vindt die bij jou past en waar jij je veilig bij voelt. 

Je hoort verschillende dingen over investeren. De een zegt dat je zoveel mogelijk moet investeren. Sommige mensen investeren wel 10.000, 20.000 of zelfs 30.000 euro in business coaches, personeel en personal assistants om hun droombedrijf te creëren. 

Als je nog aan de startende kant bent met je bedrijf, is het lastig voor te stellen om zo veel geld uit te geven. En dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn verschillende fases die je met je bedrijf doorloopt. Bij elke fase hoort weer een andere manier en hoeveelheid van investeren. 

Ben je meer van luisteren dan van lezen? Dit audio fragment heeft de podcast selectie niet doorstaan dus luister hier naar het verhaal van deze blog:)

Verschillende fases in je bedrijf

Investeren wordt anders bij elke fase van ondernemen waar je in zit. Het begint allemaal met de exploratieve fase. Na de exploratieve fase komt de start-up fase. Groei je verder, dan komt de scale-up fase. Uiteindelijk kan het zelfs uitgroeien naar een bedrijf dat volledig op de automatische piloot kan draaien, de corporate fase. 

In de exploratieve fase noem je jezelf misschien nog niet eens ondernemer. Je bent nog aan het kijken of ondernemen wel iets voor je is. Besluit je de stap te nemen, dan kom je in de start-up fase. Je moet dan nog heel erg husselen om je geld bij elkaar te krijgen. Op een gegeven moment gaat je bedrijf groeien en kom je in de scale-up fase. In deze fase kun je een team gaan aannemen en jezelf steeds meer vrijmaken van je bedrijf. Uiteindelijk komt de corporate fase, waarin het draait om het bouwen van systemen en processen. Veel mensen bereiken deze fase nooit, want een corporate is heel groot. 

Bij elke fase in het ondernemerschap horen verschillende investeringen. Als jij nog in de exploratieve fase zit, dan kunnen adviezen van iemand in de scale-up fase nogal overwhelming zijn. Dat is niet erg. Die investeringen passen nog niet bij jouw level van ondernemen. Het is slim om voordat je grote beslissingen gaat maken over investeringen eerst te bepalen in welke fase jij momenteel zit. 

Investeren tijdens de start-up fase

Als je dit leest is de kans groot dat je nog in de exploratieve fase of start-up fase zit. Hoe kijk je dan naar investeringen en wat zijn de investeringen die voor jou belangrijk zijn? Dat heeft voor een deel te maken met hoeveel risico je bereid bent om te nemen. 

Ben jij iemand die graag een gokje waagt of neem je liever het zekere voor het onzekere? In dat laatste geval, wanneer je liever strategisch nadenkt over wat er voor jou belangrijk is, heb je het meest aan het advies in deze blog. Ben je meer van het gokken en risico nemen, dan kun je beter adviezen aannemen van iemand die er ook zo over denkt. Bedenk je daarom goed of dit advies bij jou past, voordat je het aanneemt. 

Wat heb ik op dit moment eerst nodig om mijn bedrijf naar een hoger level te tillen?

Wanneer je een weloverwogen investering wilt maken, kun je ervoor kiezen om iets eerst te testen voordat je het groots lanceert en er geld achter zet. Aan de andere kant zijn er ook ondernemers die vanuit hun onderbuikgevoel 100% weten dat iets gaat werken en die gaan vanuit dat gevoel iets creëren. In hun passie nemen ze mensen mee. Dat kan ook en is ook een hele mooie vorm van ondernemen. Maar het is wel risicovoller. 

Vind je het moeilijk om risico’s te nemen en wil je dat liever ingecalculeerd en strategisch doen? Vraag jezelf dan af: “Wat heb ik op dit moment eerst nodig om mijn bedrijf naar een hoger level te tillen?”

Als je net begint en je bent misschien nog wel half in loondienst, dan is tijd je grootste investering. Je hebt nog niet zoveel tijd om aan je bedrijf te besteden. Daarom moet je er heel slim mee omgaan. 

Wanneer en hoeveel kun je investeren?

Hoe bepaal je nu wanneer en hoeveel je wilt investeren? Zorg je dat er eerst genoeg geld op de bankrekening staat? Maak je gebruik van prognoses?

Als je net begint en nog in de exploratieve fase zit, is elke investering een risico. Je gaat op je gevoel af en je weet niet wat het oplevert, want je verdient eigenlijk nog niets. Als je langer bezig bent, kun je steeds beter inschatten wat iets je gaat opleveren. Je weet steeds preciezer wat iemand uit je team oplevert en wat je bijvoorbeeld hebt aan een goede branding. Op basis van deze cijfers kun je prognoses maken voor de rest van het jaar. 

Ergens in investeren doet ook veel voor je mindset. Wanneer je ergens in investeert, wil je het geld zo snel mogelijk weer terugverdienen. Dat kan ervoor zorgen dat je harder gaat werken. Dit geldt niet voor iedereen, maar is zeker iets wat je voor jezelf kunt uitproberen. 

Voor Wil werkt het in ieder geval wel. Als ze 5000 euro investeert, dan kan ze er redelijk op vertrouwen dat ze daar binnen een maand 10.000 euro extra voor heeft terugverdiend. Het is fijn om dat vertrouwen te hebben. 

Alsnog geeft ze echt niet te veel geld uit. Om je uitgaven te beperken, kun je kijken of je iets kunt barteren of ruilen. Wil betaalt alleen maar als het echt projecten voor de lange termijn zijn, waaruit ze zeker weet dat ze resultaten halt. 

Wanneer je ergens in investeert, wil je het geld zo snel mogelijk weer terugverdienen. Dat kan zorgen dat je harder gaat werken en meer voor elkaar krijgt.

Zodra je een consistente omzet hebt en weet hoeveel er elke maand binnenkomt, kun je ervoor kiezen een vast percentage van je omzet te investeren. Bijvoorbeeld met de Profit First methode. Dat is een boek geschreven door Mike Michalowicz. De Profit First methode houdt in dat je al het geld dat binnenkomt automatisch verdeelt in verschillende potjes: investeringen, belasting, winst en je eigen salaris. Dit is een goede maatstaf om aan te houden wanneer je gaat bepalen hoeveel je investeert. 

Vooruit investeren of sparen?

Op dit moment zorgt Wil dat ze genoeg cashflow heeft om zichzelf een aantal maanden uit te betalen en dat er genoeg op de kosten-bankrekening staan. Ze kijkt vervolgens naar wat ze heeft, of ze de komende drie maanden iemand kan uitbetalen en zeker weet dat de investering ook resultaat oplevert. Door op die manier met geld om te gaan, kun je vanuit rust keuzes maken over investeringen. 

In het begin was het andersom. Toen ging ze vooruit investeren en dacht ze erbij na wat een investering kon opleveren. Sinds de corona tijd is ze wat conservatiever en wat creatiever in het verzamelen van hulp. Hierdoor zijn de kosten tijdens corona onwijs gedaald vergeleken met de omzet. 

Ben je al wat verder in je onderneming, heb je redelijk de controle over je omzet en weet je ongeveer wat er per maand binnenkomt? Werk dan aan een potje voor zes maanden. Zorg dat je zes maanden lang je kosten en salaris kunt betalen zonder in de problemen te komen. Daarna kun je gaan kijken naar grotere investeringen. 

Prognoses maken voor je investeringen

Hoe kun je nu nadenken over je eigen investeringen en daar slimme keuzes in maken? Hopelijk haal je uit dit verhaal dat niets goed of fout is. Het hangt allemaal af van hoe graag jij risico’s neemt en hoe veilig jij jezelf wilt voelen. Vind je het belangrijk om je financieel veilig te voelen, dan kun je methodes als Profit First gaan hanteren. Je zorgt zo dat je nooit te veel geld uitgeeft. 

Ben jij juist iemand die keihard gaat op adrenaline en weet je dat als je maar je schouders eronder zet dat het dan gaat lukken? Dan kun je zeker af en toe op je gut feeling afgaan en gewoon gaan als je iets voelt. Achteraf kun je dan zien of het de juiste investering is geweest.

Bij investeren geldt altijd: kijk of het goed voelt

Probeer in ieder geval een prognose te maken. Wat zijn je plannen voor het komende half jaar? Hoeveel nieuwe klanten ga je aantrekken? Hoeveel omzet gaat dat opleveren en hoeveel kosten zijn nodig om dat te bereiken? Maak hiervoor van tevoren alvast een plan en ga er ook voor.

Wil gaat zelf ook op deze manier te werk. Ze maakt een plan vooruit waarin ze bepaalt hoeveel cursussen en programma’s er verkocht worden. Vaak komt ze ook precies op dat aantal uit. Het maken van financiële prognoses werkt daarom ontzettend fijn. 

Ook hiervoor geldt: doe wat goed voelt. Het mooiste is als je een combinatie hebt van gut feeling en een methode zoals Profit First en prognoses maken. 

Het is belangrijk dat je dit soort dingen op je eigen manier doet. Het draait uiteindelijk niet om de cijfers, maar om de intentie die je voor jezelf zet. Waar wil je staan over een jaar? Hoe ziet jouw leven eruit? Hoeveel omzet heb je nodig om jouw ideale leven te bekostigen? Hoeveel tijd wil je werken? Hoeveel mensen heb je dan nodig? 

Stel dat je maar drie dagen in de week wilt werken. Dan heb je mensen om je heen nodig die dat met jou voor elkaar kunnen boksen. Op basis van die informatie ga je vervolgens een financiële prognose maken. 

Nog wat laatste tips

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun je voortaan met meer vertrouwen investeringen maken. Als je helemaal aan het begin van je bedrijf staat en nog niet altijd grote financiële investeringen kunt maken, investeer dan vooral in relaties met mensen. Ga op zoek naar mensen die jou kunnen helpen en waar jij iets voor terug kunt doen. Zo hoef je niet meteen in geld te investeren.

Waar je vooral niet blind in moet investeren, is in een website. Wil heeft geen tot nauwelijks geld geïnvesteerd in een website. Dat heeft ze allemaal zelf gemaakt. Heel veel geld investeren in een hele complexe website is echt zonde van het geld. Een website is niet wat verkoopt, het is een systeem dat je verkoopt. 

Waar je wel in mag investeren is goede branding. Of iets tastbaars voor je klanten. Daarmee geef je ze het gevoel dat ze bij je horen. Een kantoor is voor de meeste ondernemers niet zozeer nodig. Zodra je gaat groeien kun je gaan investeren in automatiseren en in mensen. Maar volg vooral je eigen gevoel en wat jij belangrijk vindt. Dat is het advies dat ik je wil meegeven.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dan zie ik je in de comments.

Deborah Schoonen1 Comment